Er din hjemmeside lovlig?

Lov mæssig er der 3 slags hjemmesider

  • Privat
  • Forening og klubber
  • Virksomhed

 

Alt efter hvilken en af slagsene du har, er der lidt forskellige love og bekendtgørelser som du skal overholde.

 

  • En privat hjemmeside, indeholder ingen faste salgssider eller sider hvor der er fællesskabs dannende materiale på. Fællesskabs dannende materialer er f.eks. vedtægter til en forening eller klub.

 

  • En forening eller klub hjemmeside, er sider hvor de har til formål at skabe et fællesskab om et fælles samlings punkt.

 

  • En virksomheds hjemmeside, er en hjemmeside med en fast salgsside hvor ens produkter fremgår i enten liste form eller display form på egen selvstændig side.

 

Uanset hvilken slags hjemmeside man har, så er der et fælles sæt regler som skal overholdes. Disse regler er inden for Persondataloven og Copyright loven (ophavsretten).

 

Persondataloven regulerer både generelle og følsomme oplysninger om en identificeret eller identificerbar fysisk person.

De generelle oplysninger dækker over oplysninger som; en persons navn, adresse, E-postadresse og telefonnummer samt fødselsdato og år.

De person følsomme oplysninger dækker over oplysninger som; en persons etniske baggrund, han eller huns politiske eller religiøse overbevisning eller han/huns helbreds mæssige eller seksuelle forhold.

 

Som ejer af en hjemmeside betyder dette altså at du ikke må nævne andre personers generelle eller følsomme oplysninger på din hjemmeside, uden først at have fået lov af personen selv.

 

Copyright loven er lavet for at beskytte ejerskabet til al materiale lavet af mennesker. Den er gældende for såvel tekst, grafiske værker, interaktive ikoner og fotografier som er lavet på nettet eller lagt på nettet via en skanner.

 

Copyright loven beskytter altså dit ejerskab til al materiale du SELV HAR LAVET, og lige ledes bestemmer copyright loven at ved lån/gengivelse af andres materialer, skal du sørge for at have skriftlig tilladelse til at bruge det.

Alt på nette er underlagt denne lov og den har stor betydning og indvirkning på alt du foretager dig på nettet.

Den betyder blandt andet at du skal spørge ejeren, af det pågældende værk, om lov før du tager og bruger det.

Der er dog den undtagelse, at hvis der specifikt står at følgende materiale er til fri afbenyttelse eller gengivelse, kan man uden at spørge bruge det pågældende materiale mod at man overholder god almen skik. Hvilket vil sige at man skriver hvem man har lånt det af og hvem der har lavet det.

 

f.eks.

Skrevet og venligst udlånt af Amanda Scheil

2011

 

 

 

Som ejer af en privat hjemmeside er der kun disse to overstående love at skulle bekymre sig om.

 

Som Forening eller klub er der lige et par flere love at skulle efterleve, så selv om der ingen lov eller bekendtgørelser er for at stifte en forening eller klub, så er der nogle, for brug af en hjemmeside.

Blandt andet at de ikke må have en medlemsliste på hjemmesiden, de må dog godt have en liste over personer som selv gerne vil fremstå af deres hjemmeside.

Eller at der i foreningen/klubbens vedtægter klart og tydeligt fremgår at ved indmeldelse, giver man samtykke til, at foreningen/klubben må ligge følgende nævnte (og her nævnes det så hvilke persondatere det er) oplysninger på deres hjemme side, og det skal altså klart og tydeligt fremgå hvilke oplysninger det konkret drejer sig om.

 

Forummer høre enligt til under foreninger og klubreglerne, også selv om de har et område hvor der kan sælges ting fra, Dette er fordi at denne slags salg ses som privat-til-privat salg, så længe salgs og købs indlæggende, ligger oppe i en begrænset tidsperiode.

Derfor er der også mange forums, som forbyder kommercielle annoncer, da disse høre under virksomhed-til-forbruger salg og derfor gør at forummet også skal til at overholde reglerne for en virksomheds hjemmeside.

 

Som ejer af en Hjemmeside som høre under virksomheder er der en lang række af love og bekendtgørelser man skal overholde, og jeg vil anbefale dig at læse bogen:

 

Gør sin hjemmeside lovlig

E-handels i praksis

skrevet af Susanne Karstoft

 

Da jeg ikke vil gå i detaljer omkring handel på nettet.

Jeg vil dog gerne præcisere hvor grænsen mellem en privat hjemmeside og en virksomheds hjemmeside går.

 

Som privat person kan du godt sætte ting til salg på din hjemmeside uden at den bliver til en virksomheds hjemmeside. Dette kan dog kun ske hvis annoncen ikke er en fast del af hjemmesiden.

 

Jamen hvornår bliver en annonce så en fast del af siden?

 

Det gør den i det øjeblik, du laver en side specifikt med det formål, at skilte med at du har noget til salg, f.eks. en salgs side. For at undgå at din private hjemmeside går over og bliver en virksomheds hjemmeside, kan du på f.eks. forsiden skrive;

 

 Knallert 30 sælges

ved interesse kontakt mig på - - - - - - - for mere info.

 

Så har du et lille hygge opdræt af f.eks. katte, kaniner, ørkenrotter eller mus, og så på din hjemmeside har en fast salgs side hvorfra al info omkring køb af dyr fra dig bliver lagt ind på, så ses denne side som en fast del af din hjemme side og gør at den går fra at være privat til at være en virksomheds side.

Men har du f.eks. en side med en liste over alle dine hunner eller hanner og så ud for det pågældende dyr skriver sælges, så er din hjemmeside stadig at ses som værende en privat hjemmeside.

 

 

 

Der til skal det lige understreges at salg af dyr, ses i følgende den danske retssystem som en hvilken som helst anden vare f.eks. en vase eller lampe. så dyr solgt på en kontrakt, er ikke ensbetydende med at kontrakten er gældende ifølge dansk lov. Derfor er det vigtigt hvis du ønsker at sælge et dyr på kontrakt at du undersøger om det som er skrevet i kontrakten nu også er bindene i følge gældende lovgivning for køb og salg. og lige så hvis du på tænker at købe et dyr på kontrakt, at den kontrakt du skriver under på, ikke stiller dig i en dårligere situation ind hvad dansk og EU loven påkræver af dig som forbruger.

 

endvidere er det altid godt uanset hjemmesidens type, at læse op på hvilke regler som gør sig gældende.

 

Med disse ord ønsker jeg dig held og lykke med at gøre din hjemmeside lovlig.

 

 

skrevet af Amanda E. Scheil, 15. januar 2011.

Copyright to Amanda Scheil

Her vil du kunne finde lidt af alt.

Jeg ønsker dig god læse lyst.